Skip to main content

Utvikle deg på jobb

Utvikle deg på jobb

Dersom du har hatt samme rolle på jobb i flere år er sannsynligheten stor  for at du synes karrieren din har stagnert. Samme gamle arbeidsoppgaver, samme mailkorrespondanse og samme samtaleemner på møter. Du har ganske enkelt behov for noe nytt, en forandring som gjør at du føler at du utvikler deg som person og som kollega. Da er det lett å begynne å fundere på hva andre arbeidsgivere kan tilby deg, men det kan ofte være lurt å først titte litt på hvilke muligheter du har til å utvikle deg innenfor bedriften du allerede jobber i.

Planlegg
Først bør du finne ut hva du ønsker å få ut av karrieren din. Hvor ser du deg selv om noen år og hva må du gjøre for å komme dit? Vil du endre retning fullstendig, eller er det nok at du får større ansvar eller mer utviklende arbeidsoppgaver? Tenk litt på hva som er din motivasjon, hva er det som får deg til å føle deg fornøyd etter en arbeidsdag?

Utviklingssamtale
Det kan nok være litt vankelig å fortelle sjefen din at du ikke er helt fornøyd med arbeidssituasjonen din, men det er et bra første steg på veien. På alle arbeidsplasser skal det gjennomføres samtaler mellom ansatt og sjef der arbeidssituasjon, arbeidsoppgaver og lignende diskuteres. Dette er en yppelig anledning til å ta opp ditt problem. Fortell at du trives i bedriften, men at du føler at bare deler av ditt potensial blir utnyttet og at du har mer du kan tilføre bedriften dersom du får anledning. Disse samtalene er til for deg så sørg for at du får hjelp til å lage en konkret handlingsplan for din utvikling.

Prøv deg frem
Det kan være en god idè å prøve deg på nye arbeidsoppgaver i en periode. Hvilke andre yrkeskategorier og arbeidsområder finnes innenfor bedriften? Spør om å få være med å se litt på hvordan folk i andre yrkesgrupper jobber,  få ny innsikt, inspirasjon og oversikt over hvilke muligheter som finnes.

Gå på kurs
Å ta et kurs, enten det er for å lære noe nytt eller for å friske opp i gamle kunnskaper, kan være veldig givende og interessant, og det finnes mange tilbud å velge mellom. For eksempel har både  Folkeuniversitetet og BI en rekke tilbud på forskjellige nivåer som kan hjelpe deg videre i jobben din. Dersom du bor et stykke utenfor byen finnes det mange tilbud om nettstudier og kurs på nett.

Karriere rådgivning
Mange velger i dag å søke hjelp hos en karriererådgiver eller coach. Disse kan hjelpe deg å drøfte ideer om din fremtid og du kan spørre om råd. Dette kan hjelpe deg å innse hva som er dine styrker og hva som kan være lurt for deg å gjøre for å klatre på karrierestigen.

Ta også en titt på andre av Monsters artikler for å få tips og karriereråd.


Back to top