Skip to main content

Unngå CV-klisjeene

Unngå CV-klisjeene

Din CV er din egen personlige annonse som forteller kjøperne (arbeidsgiverne) hva du har å by på. Det er derfor utformingen av CVen er så viktig.

Dessverre har det blitt stadig mer vanlig å bruke visse tilbakevendende fraser i håp om å skille seg ut fra mengden. I stedet blir effekten den motsatte. Rekruttererne blir i stedet immune mot visse overforbrukte fraser.

Her er noen vanlige klisjeer og noen forslag til hva du kan si i stedet:

“Lagspiller” – ettersom det er lite trolig at noen ville hevde det motsatte, er denne typen formuleringer meningsløse. Den mest effektive måten å belyse dette på overfor din fremtidige arbeidsgiver, er å illustrere dine ferdigheter med et eksempel fra virkeligheten i stedet. Eksempelvis: Har du jobbet i et team for å oppnå et spesifikt mål? Hvilken rolle hadde du?

“Prosjektlederkompetanse” – er bare en fin måte å si at du organisert på. Fortell i stedet hva du faktisk har gjort – organisert en messe? Ledet lanseringen av et nytt produkt?

“Resultatorientert"– selvfølgelig er du det! Arbeidsgivere søker jo etter folk som kan gi dem avkastning på deres investeringer, så det ville ikke være så lurt å si at man ikke var resultatorientert. Beskriv i stedet hvordan du kan løse bedriftens eventuelle problemer og forbedre resultatene deres. Har du klart å spare penger for bedriften i en tidligere jobb? Økte du salget? Oppnådde du målene dine til tross for vanskelige tider?

“Ansvarlig for” – alle er ansvarlige for noe i jobben sin. Men det behøver jo ikke å bety at du er en ansvarsfull person. Fortell i stedet om hvordan du har påtatt deg oppgaver utenfor ditt eget ansvarsområde. Kanskje du har lært opp andre eller lansert nye løsninger?

Det det handler om, er å “fortelle en historie” – en historie om din karriere som gir et svar på rekruttererens viktigste spørsmål: Hva kan denne personen gjøre for vår bedrift? Ved å bruke eksempler fra fortiden din vil du skaffe deg en sterk posisjon og utmerke deg i forhold til andre søkere. Derfor – dropp sjargongen, og vær personlig.Back to top