Skip to main content

Tilpass CV’en din for å kunne søke jobber i utlandet

Tilpass CV’en din for å kunne søke jobber i utlandet
Form to

Selv om vi nordmenn generelt er kjent for å ha gode engelskkunnskaper, kreves det mer enn en direkte oversettelse for å kunne presentere sin CV for en arbeidsgiver i utlandet.

Det finnes subtile forskjeller som nordmenn bør tenke over når man presenterer seg selv og sin CV i utlandet – ting man ellers ville oversett.
Til å begynne med; i mange land er det ikke passende å skrive alder, sivil status ,ha med bilde/ kommentere utseende , religion eller seksuell legning i sin CV. Dette er tross alt ikke faktorer arbeidsgiveren bør ta hensyn til når der de velger kandidater til en stiling , Å bruke et bilde på CV’en er heller ingen god idé. Unntaket er søknader til underholdningsbransjen, hvor portrettbildet er en del av selve søknaden.
En annen ting å tenke på er lengden på CV’en. Vanligvis anbefales jobbsøkere å begrense sine CV’er til maks to A-sider. Undersøkelser viser at en som ansetter, bruker i snitt 30 sekunder pr. CV. Vedkommende skumleser CV’en for å se etter relevant erfaring og kompetanse.
Med bakgrunn i den nåværende situasjonen på arbeidsmarkedet, er det viktig å forstå hvordan virksomheter bearbeider og vurderer CV’er og søknader.
Den dystre sannheten er at mange CV’er aldri blir lest av potensielle arbeidsgivere. Dessverre har mange arbeidsgivere ikke tid til å gå grundig gjennom alle søknader som lander i innboksen. Av og til kan de få så mange som hundrevis av søknader per ledig stilling.
Mest sannsynlig blir resultatet at mange kandidater som søker per stilling fører til at sorteringen av søknadene ikke skjer manuelt, men i stedet sorterers automatisk eller digitalt i ulike rekrutteringssystemer. Når sorteringen skjer digitalt ved hjelp av nøkkelord, er det viktig å bruke de riktige ordene og formuleringene ,granske stillingsannonsen for å fremheve de kunnskapene og erfaringene som arbeidsgiveren faktisk ser etter.
På begynnelsen av din CV, etter personalia (navn, adresse, telefon og epostadresse) er det bra hvis du gjør CV’en mer personlig ved å inkludere dine karrieremål( objectives) samtidig som det gir det profesjonell tyngde som hjelper deg med å skille deg ut fra mengden.
Deretter kan du skrive din arbeidserfaring i omvendt kronologisk rekkefølge og bakover i tid. Hver erfaring bør oppsummeres på et par linjer.
Husk at dine kvalifikasjoner og tidligere arbeidsgivere kanskje ikke umiddelbart gjenkjennes av en arbeidsgiver i utlandet. Tenker derfor godt gjennom hvordan du kan oversette og forklare din erfaring så din potensielle arbeidsgiver forstår det.
Oppgi også detaljer rundt språkkunnskaper, frivillig arbeid, relevante profesjonelle kvalifikasjoner og medlemskap i foreninger og personlige interesser hvis dette er mulig. Med tanke hvor mye vekt som legges på den tekniske kompetansen i flere sektorer, kan det også være lurt å liste datakunnskaper som applikasjoner, program og språk.
Dessuten bør ikke viktigheten av et motivasjonsbrev undervurderes. Mens en CV lister informasjon om kandidaten, gir det et motivasjonsbrev  mulighet til å løfte frem de myke verdiene som ikke nevnes i en CV.
Det er også i motivasjonsbrevet at den søkende kan oppgi personlig relevant informasjon, som for eksempel arbeidstillatelse, førerkort, tilgjengelighet samt årsaken til at man er interessert i bedriften. 
Selvfølgelig bør du sjekke både CV og brev før du sender din søknad av gårde , så ikke noe slurv eller skrivefeil har sneket seg inn. Dette kan være noe som gjør at arbeidsgiveren ikke går videre med kandidaten. Det er også viktig å ikke lyve eller pynte på sine kvalifikasjoner.
Foruten stillingsannonser, kan Monsters cirka 60 lokale nettsteder rundt om i verden tilby CV-maler som er tilpasset for eksempel etter bransje. Nettsidene gir, i tillegg til den norske siden, praktiske tips å hvordan å søke jobber, hvordan forberede seg til intervjuer og mye mer.

Back to top