Skip to main content

Hvordan skriver jeg en åpen søknad?

Hvordan skriver jeg en åpen søknad?

Å skrive en åpen søknad kan være en effektiv måte å skaffe deg en ny stilling på og kan også overbevise en potensiell arbeidsgiver om å opprette en ny stilling for rett person. Dette med den forutsetningen at man gjør det rett, selvfølgelig. Hvis du har funnet ut hvilket firma du vil jobbe for, får du her noen tips om hvordan du kan lykkes med dine spontane jobb-søknader.

Det skjulte arbeidsmarkedet
Iblant må du se utenom de annonserte stillingsannonsene for å finne jobben du vil ha. Det store flertallet av stilinger blir aldri utlyst, og derfor kan en åpen søknad gi deg muligheten til å komme inn på dette skjulte arbeidsmarkedet.

Finn ut hvem som har myndighet til å ansette og send søknaden din til denne personen. Du vet kanskje allerede hva personen heter. Hvis ikke, finn ut dette ved å gå inn på firmaets hjemmeside eller ring og spør om personens navn og kontaktinformasjon.

Sørg for å ha gjort hjemleksa di!
Mange som søker på en jobb, begår feilen ved å behandle en åpen søknad på samme måte som om de søker på en utlyst stilling.

Det man må tenke på er at en for generell søknad kan virke avvisende på potensielle arbeidsgivere. Søknadene dine bør alltid være personlige, tilpasset og stemme overens med de kravene som det firmaet er ute etter.

Derfor er det bra å finne ut så mye som mulig om firmaet via internett, tidligere stillingsannonser, gjennom nettverk eller enkelt og greit ved å ringe firmaet og prate litt uformelt med noen av de ansatte.

Det er også viktig å være tydelig i søknaden din hvorfor du du ønsker nettopp dette firmaet som din fremtidige arbeidsgiver. Vær så entusiastisk som mulig om deres produkter, tjenester og deres generelle inntrykk. Firmaer vil gjerne ansette folk som  brenner for varemerket deres og er genuint interessert i å jobbe der. En positiv innstilling gir deg umiddelbart et fortrinn fremfor andre søkere.

Selg deg selv
Din søknad bør være formulert på en slik måte at du kan være aktuell forstillinger som kan bli ledige innen de blir utlyst internt eller eksternt. Defor behøver søknaden din å være såpass selgende at den skiller seg ut i bunken og fester seg i arbeidsgiverens bevissthet når en passende stilling dukker opp.

Gi arbeidsgiveren en anledning til å legge merke til deg. Fortell dem hvilken type stilling du er ute etter og hva du har å tilby. Selg deg selv basert på din kompetanse, ekspertise, kunnskap og erfaring. Begrens deg heller ikke til en spesifikk rolle. Du prøver jo å få en fot innenfor firmaet og hvis du får en stilling i firmaet, er det siden lettere å flytte på seg internt og få den jobben du virkelig vil ha.

Følg opp
Ikke sitt og vent på at arbeidsgiveren skal svare på søknaden din. Det er veldig sannsynlig at de daglig får inn et antall CV’er og at de da ikke har tid til å svare hver enkelt.

Ring eller send en epost til arbeidsgiveren en uke etter at du har sendt søknaden din. På den måten etablerer du en personlig kontakt, og øker sjansene dine for å å bli husket når en passende stilling dukker opp. Hvis dette ikke er aktuelt – benytt anledningen til å be om en  tilbakemelding som kan hjelpe deg og forbedre dine muligheter ved fremtidige jobb-søknader.

Din skreddersydde, åpne søknad skal formuleres på en slik måte at du blir ansett for å være et verdifull bidrag til firmaet, og ikke en som ”tigger om å få en jobb”. Ved å aktivt lete etter nye stillinger, viser du at du har evnen til å ta initiativ og er motivert for å jobbe i firmaet. Du vil derfor skille deg ut fra dine potensielle konkurrenter.

Kilde: Monster.co.uk


Back to top