Skip to main content

Før jobbintervjuet

Før jobbintervjuet

Å gå til et jobbintervju med innstillingen "jeg går dit og ser hva som skjer" er ikke anbefalt. Her er 15 viktige punkter du bør vurdere før selve intervjuet.

  1. Les på om bedriften – Internett er en stor kilde til kunnskap. Husk, ikke stirr deg blind på bedriftens hjemmeside eller søk i  offentlige register og se hva som kommer opp. Finn frem bedriftens konkurrenter. Søk i avisarkiv etter artikler og se hvordan bedriften fremstilles i pressen for å få et allsidig bilde av din fremtidige arbeidsgiver.
  2. Skriv ned en rekke grunner som svarer på spørsmålet "Hvorfor vil du ha denne jobben?" med utgangspunkt i hva du kan tilføre bedriften.
  3. Forbered svar på de "vanlige" spørsmålene som alltid dukker opp. Dine sterke og svake sider for eksempel.
  4. Ikke diskuter lønn i førstegangs intervjuet hvis ikke arbeidsgiver tar opp temaet. Denne diskusjonen hører hjemme i et annengangsintervju. Forbered nøye hva du forventer og begrunn det godt. Før du går til intervju, bør du ha bestemt hvor mye du forventer i lønn og hva du er forberedt på å akseptere. Husk at du bør prøve å vente med å svare på spørsmålet om lønn, så lenge som mulig og deretter gi et lønnsintervall. Da blir det mer rom for diskusjon.
  5. Tenk gjennom dine egne spørsmål til arbeidsgiver.
  6. Reflekter hvilken kunnskap denne jobben krever og sett din kompetanse i forhold til hva du har oppnådd så langt, og hvilke konkrete resultater du har oppnådd. Hvis du finner en god kobling, sørg for  å snakke om det i intervjuet uten at du nødvendigvis får spørsmålet.
  7. Les stillingsannonsen igjen og legg merke til ordene som blir brukt til å beskrive egenskaper og ferdigheter som kandidatene skal ha. Husk å bruke noen av disse viktige ordene i vokabularet ditt.
  8. Tenk gjennom dine mål med denne jobben og forbered deg til å ta initiativ til å snakke om det, selv om du ikke får spørsmålet. Du svarer dermed på hva din hensikt med å få jobben er.
  9. Gi deg selv en peptalk – hva du er god til? Tenk på de gangene du har fått ros fra kolleger og fra venner. Du vil kunne komme langt den rette holdningen og husk at du er akkurat like god som du tror du er!
  10. Hvis du har tenkt å gi referanser under intervjuet (som anbefales) er det viktig at du blir enig med personen før intervjuet at du oppgir dem som referanser og at de vet hva jobben innebærer. Rekrutterere kan være raske til å kontakte referanser.
  11. Undersøk hvordan de ansatte kler seg på jobb – kle opp i stedet for ned og tenk på at frisyre, sko, veske og jakke bidrar til helhetsinntrykket. Å ha vitnemålet i en plastpose gir kanskje ikke det beste inntrykket i et strengt kontormiljø. Rekruttereren kan se om du har gjort en innsats for å gjøre et godt inntrykk. Et stort pluss som det er verdt å ofre litt tid på!
  12. Spis riktig og sørg for å få nok søvn før intervjuet.
  13. Finn ut hvor intervjuet skal holdes – sjekk ut hvor kontoret ligger og hvor lang tid det tar for deg å komme dit. Husk å være på plass før avsatt tid, slik at du ikke går glipp av tildelt intervjutid fordi du må henge av deg klærne og gå til møterommet.
  14. Les igjennom din CV og søknad som du sendte til bedriften – det er noe i søknaden som betyr at du er en interessant kandidat – utvikle det du har skrevet med konkrete eksempler i intervjuet.
  15. Husk at du har fått en mulighet til å presentere deg selv og hva du kan. Du må selge deg selv. Overbevis deg selv før intervjuet at du er mest egnet for jobben – er Du overbevist kan du også overbevise en rekrutterer. Ikke glem at det ikke bare handler om at du skal vise deg frem og gjøre et godt inntrykk, arbeidsgiver skal klare å selge seg inn til deg også!

Back to top