Skip to main content

Hvordan skal jeg kle meg for et jobbintervju?

Hvordan skal jeg kle meg for et jobbintervju?

En viktig del av forberedelsene før intervjuet er å sikre at man under intervjuet kan bevise for arbeidsgiveren at du er bidraget selskapet deres trenger. Man vil gjerne tro at utseende ikke har noen betydning, men faktum er at du ofte har blitt bedømt allerede før du har sagt et eneste ord.

Du kan alltid ringe bedriften du skal til intervju hos og spørre om det er noen gitt kleskode. Eller du kan ta deg en tur forbi bedriften og se de ansatte gå inn og ut. Prøv å kle deg litt bedre enn hva du hadde gjort dersom du fikk jobben. Det kan sende et signal til arbeidsgiverne om at du har ambisjoner om å lykkes i deres bedrift.

Dersom du føler deg usikker, er en enkel, klassisk drakt aldri feil. Dersom du ikke allerede har en er det relativt billig å få tak i en slik i dag, både for menn og for kvinner. Det viktigste er at du føler deg komfortabel i det antrekket du bruker, ellers vil det bli lagt merke til.

Uansett hvor ren skjorten din er eller hvor fint skoene dine skinner, kan ikke pene klær garantere deg en jobb. I motsatt fall kan "feil" klær ødelegge sjansene dine for å få den jobben du ønsker. Her er noen enkle regler som kan være godt å huske på:

Ingen hodeplagg
Å ha på seg lue, hette eller liknende er strengt forbudt under et intervju. Bortsett fra at det kan se ut som om du har noe å skjule, danner den et meget lettsindig inntrykk. Det finnes selvfølgelig unntak, for eksempel av religiøs art.

Dekk deg til
Selv om det kanskje vil fungere i enkelte næringer hører ikke en stor utrigning, magekort topp eller svært lave bukser hjemme i et intervju. Du skal kunne stole på andre egenskaper for å få jobben.

Rare slips og lignende
Du tror kanskje at dine slips i fine farger eller med tegneseriefigurer er morsomme overalt, men la disse ligge igjen hjemme under intervjuet. Faren er overhengende for at intervjueren heller ser deg som en useriøs kandidat enn en kandidat med humor.

Ta det rolig med tilbehøret
Husk at du vil at intervjueren fokuserer på deg og hva du sier, og ikke på de enorme, grønne øredobbene du har på deg.

Forsiktig med sminke
Selvsagt kan du sminke deg, men det å ha på seg veldig mye øyenskygge og rød leppestift er kanskje ikke det helt riktige.

Sterk duft
For mye parfyme eller for lite deodorant, ingen av alternativene er å foretrekke. Det samme gjelder sigarett-lukt, unngå det. Pass på at du lukter godt, men nøytral.

Skjegg
Har du et skjegg så sørg for at den er veltrimmet og pent.

Piercinger og tatoveringer
Nå for tiden har de aller fleste mennesker både piercinger og tatoveringer, så det er lite trolig at dette vil fornærme intervjueren. Men dette avhenger selvsagt også av motiv og plassering, så forsøk å skjule eventuelle støtende kroppsdekorasjoner.


Back to top